IstroCON 2008 a COMICS SALON 2008

Článok zverejnený 13.07.2008, autor: WINNOWING (win[zavinac]gamesweb.sk)

Fantastická Pohoda v Bratislave

12-14. september 2008, Istropolis, Trnavské Mýto 1, Bratislava

IstroCON 2008 je 21.ročník medzinárodneho festivalu filmov, scifi, fantasy, hororu, larpov a spoločneských hier.

Comics Salón 2008 je 5.ročník medzinárodneho festivalu comicsu, anime, japonskej kultúry, počitačových hier a všetkých elementov dobrej zábavy.

Aktuálny ročník oboch festivalov opäť organizuje nezisková organizácia OZ AnimeCrew, v spolupráci s GamesWEB.SK, OZ Fantázia a ďalšimi partnermi za účelom priblíženia fenómenu tejto popkultúry širšiemu publiku na Slovensku. Festival Comics Salón 2008 je opäť organizovaný pod záštitou Japonskeho Veľvyslanectva.

Minulý ročník festivalu Comics Salón 2007, v priebehu troch dní, navštívilo neuveriteľných 6048 návštevníkov, a tak sa tento rok usporiadatelia rozhodli presťahovať festival do väčších a luxusnejších priestorov Istropolisu, o ktoré sa bude Comic Salón 2008 deliť so sesterským festivalom IstroCONom 2008.

Cieľom IstroCONu a Comics Salónu je priblížiť fenomén tejto popkultúry, poskytnúť edukáciu a ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času. Zároveň sa poskytuje priestor našim výtvarníkom, comicsovým tvorcom a spisovateľom pre odprezentovanie ich vlastných diel. A pomáha sa získavať i podpora pre danú tvorbu.

Program - IstroCON:

V priebehu 3 dní sa bude paralelne v 6-tich sálach odohrávať rôznorodý program, ktorý sa členení podľa jednotlivých sekcií festivalu: Filmy, Scifi, Fantasy, Horor, Spoločenské kartové a stolové hry, LARPy a čajovňa. Chýbať nebúde ani pútavý sprievodný program.

Vrámci Filmovej skecie sa návštevníci môžu tešiť na 16 najnovších filmovych trhákov so scifi a fantsy tématikou, akými sú napríklad Indiana Jones 4, I am Legend, Alien vs Predator 2, Akty X: Chcem Uveriť alebo Zlatý Kompas.

Fanúšikovia Scifi, Fantasy a Hororu sa budú môcť tešiť na prednášky a besedy so známymi autormi i spisovateľmi v skecii Fantázia Fest 2008, ktorý je usporiadaný pod taktovkou redakcie časopisu Fantázia.

Chýbať nebudú ani bloky o Pánovi Prsteňov, Harry Potter, StarGate, Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica a Babylon 5. Nakoniec sa uskutoční súťaž o najlepšiu poviedku IstroCONu a literárny workshop s odborníkmi pre začínajúcich i pokročilých autorov poviedok.

Tešiť sa môžete na krsty kniźiek J. Červenáka, Terryho Pratchetta,  Christophera Paoliniho ako aj slovenských a českých scifi a fantasy autorov O. Neffa, Dušana Fabiána a Alexandry Pavelkovej

Predpremiéru si odbijú mnohé scifi, fantasy a hororové knižky, napríklad 3.diel Eragonu – Brisingr, 2.diel staročeskej fantasy Bivoj 2 ako aj nové knihy od Terryho Pratchetta a ďalšich autorov.

Súčasťou festivalu bude predvádzanie a hranie stolových hier, akými sú Warhammer, Carcassone, Citadela, Osadníci z Katanu, Confrontation a iné.

Z kartových hier nebude chýbať turnaj Hráč roka MTG, Majstrovstvá Slovenska v VTES, turnaj Yu-Gi-Oh a Pokémon a World of Warcraft.
Nájdete aj priestor pre voľné hranie kartových hier Magic: The Gathering, Vampire, YuGiOh, Pokémon atď., s možnosťou naučiť sa ich i hrať.

Navštevníci si budú môcť oddýchnuť v príjemnom prostredí čajovni, v reštaurácii alebo v bare.

Program – COMICS SALÓN:

V priebehu 3 dní sa bude paralelne v 8 sálach odohrávať rôznorodý program, ktorý sa členení podľa jednotlivých sekcií festivalu: Comics, Anime, Japonsko a Hry. Nebude chýbať ani pútavý sprievodný program.

Medzi hlavné sprievodné programy patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách Comics & Manga, FanArt či Original Art. Ďalej bude prebiehať suťaž s názvom Cosplay - súťažiť sa bude o najlepší kostým hrdinu z obľúbených filmov, hier alebo anime a na záver sa bude hladať najlepší Anime-Karaoke spevák.

Návštevníci sa taktiež môžu tešiť na 15 najnovšich filmových trhákov, akými sú Batman: Temný Rytier, Iron Man, Hancock, Wanted alebo Hitman - filmy prevažne natočené podľa comicsovej predlohy. Taktiež nebudú chýbať ani fantastické filmy. Či filmy s comicsovou, fantastickou alebo anime tématikou.

Medzi horúce novinky patrí krst druhého pokračovania prvej slovenskej manga/comics zbierky Comics Salón: COMICS & MANGA BOOK 2, mangy Warcraft 2 a ďalšich comicsov.

Herná sekcia ponúkna oficíalny turnaj Majstrovstiev Slovenska v PlayStation 2007 a XBOX 360, PC Cup, PSP Challenge, rôzne mini turnaje v Dance Dance Revolution, Buzz, Singstar, Eyetoy a samozrejme voľné hranie.

Zaujíma vás Dance Dance Revolution? Majstrovstvá Slovenska v DDR sa budú konať na tohtoročnom Comics Salóne!

V hernej sekcii sa budú, okrem iného, odohrávať i odborné prednášky a besedy s hernými teoretikmi a vývojármi na tému hier a ich jednotlivých aspektov. Pozvali sme niekoľko vývojárskych štúdií, odohrajú sa premiéry rôznych herných titulov a predvedú sa ukažky síl novej PlayStation 3,  Xbox 360 a Wii.Medzi premiérami nájdete tituly od Electronic Arts, CD Projektu, Sony, a Microsoftu a novinky na PS3.

Japonská kultúra sa predstaví rôznymi zaujímavými prednáškami o skladaní origami, o japonských zvykoch, bojových umeniach kendo a iyaido, jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Chystá sa aj živý workshop vo varení japonského jedla.

Špecialitou japonskej sekcie bude filmový festival japonských filmov organizovaný v spolupráci s Japonským Veľvyslanectvom na Slovensku a jeho súčasťou je i ochutnávka japonských jedál.

Comicsová sekcia uvedie zaujímavé prednášky o comicse ako aj výstavu najlepších comicsových diel zo Slovenska i zahraničia. Záujemcovia sa môžu zapojiť do niekoľkohodinových workshopov vedených odborníkmi na kreslenie comicsov a mangy zo Slovenska, Čiech a USA.

Fanúšikovia japonského comicsu sa opäť nabažia vynikjúceho anime, prednášok na tému anime a manga v sekcii Anime Salón. Budú môcť prevetrať svoje schopnosti v AnimeQuize, kresliacich súťažiach a kostýmovaní. Aj keď bude Anime sekcia iba súčasťou bohatého programu Comics Salónu, tak pôjde opäť o najväčšiu akciu tohto druhu na Slovensku.

Hostia:

Festival Comics Salón bude skutočne medzinárodný aj vďaka účasti vybraných hostí z 8 krajín sveta (Slovensko, USA, Japonsko, Česká Republika, Poľsko, Francúzsko, Rakúsko, Dánsko,).

Juraj Červenák, slovenský autor mnohých fantasy ság, sa príde prezentovať pokračovaním svojej dvojdielnej ságy o staročeskom hrdinovi Bivojovi.

A v neposlednom rade bude prítomný i slovenský ilustrátor Juraj Mad Maxon, ktorý je autorom rôznych obrazov, ilustrácií a comicsov.

Svoje diela a prednášky predstaví vyše 50 hostí, ktorí sú odborníkmi v oblasti comicsu, maľby, anime, hier a japonskej kultúry.

Detaily:

IstroCON 2008 a Comics Salón 2008 sa uskutočnia v dňoch 12. až 14. septembra 2008 v priestoroch Istropolisu – Dom Odborov, Trnavské Mýto v Bratislave. Začne sa v piatok (12.9.) od 14:00 a skončí v nedelu (14.9.) o 19:00.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD