Dračí doupě a D&D: dva najrozšírenejšie RPG systémy u nás

Článok zverejnený 24.01.2006, autor: Alef0 (alef0[zavinac]szm.sk)

V diskusných skupinách sa čas od času vyskytuje začiatočnícky dopyt na začatie hrania fantasy RPG systému. Následne sa však často stane, že hráč je zaplavený termínmi ako DrD, D&D, AD&D a pod, z čoho má značný guláš. Objasnime si teda niekoľko základných faktov o dvoch najznámejších rodinách fantasy RPG systémov, ktoré sa používajú v Čechách a na Slovensku.

Rodina Dungeons and Dragons

Názov a značka Dungeons and Dragons má za sebou temer tridsaťročnú tradíciu. Stretnúť sa s ňou možno v troch inkarnáciách: buď so starou Druhou edíciou (už neexistujúci vydavateľ TSR), novšou Treťou edíciou (vydavateľ Wizards of the Coast), ktorá však bola vzápätí nahradená aktuálnou Edíciou 3.5.

AD&D

Skratka v nadpise označuje systém, ktorého plný názov je Advanced Dungeons & Dragons, Second Edition. Samozrejme, máloktorý hráč používa tento krkolomný termín. Preto je v hernej komunite označovaný buď zmienenou skratkou AD&D, alebo jednoducho ako Druhá edícia.

Tento systém má za sebou pomerne dlhú tradíciu. Základné pravidlá v angličtine sú reprezentované troma zväzkami. Tvorí ich Príručka hráča (Player's Handbook), Príručka Pána jaskyne (Dungeon Masters Guide) a Manuál príšer (Monstrous Manual). Prvýkrát vyšli v blahej pamäti roku 1989 (reedícia v novom šate z roku 1995), čo je spolu so zánikom vydavateľa (TSR) dôvod, prečo je pravdepodobne nemožné na Slovensku, či v Čechách zohnať originálne príručky.

Napriek zdanlivej zastaranosti ešte neodišiel tento systém na smetisko dejín. Stále existuje množstvo fanúšikov, ktorí pohŕdajú niektorými princípmi a ideami Tretej edície a tento systém im stále vyhovuje. (Navyše, mnoho materiálov a herných príslušenstiev stále nemá aktualizované vydanie pre tretiu edíciu). Popularitu na poli počítačových RPG mu stále dodávajú hry ako Baldur's Gate 1 a 2, či Icewind Dale, ktoré sú postavené práve na tomto systéme.

Ale pre začiatočníka je asi najpádnejším argumentom v prospech tejto edície je fakt, že k tejto edícii jestvuje možno najkompletnejší fanúšikovský preklad do češtiny vytvorený komunitou okolo "CzechDnD.cz. Základná Príručka hráča je preložená kompletne a k dispozícii je tiež niekoľko fragmentov z Príručky Pána jaskyne.

Plusy a mínusy:


+ najdostupnejší fanúšikovský český preklad
Príručky hráča z rodiny Dungeons & Dragons
- ,,zastaralá" edícia so zastaveným vývojom

- nemožnosť získať originálne príručky

D&D

D&D predstavuje historického nasledovníka AD&D. Je však asi potrebné si objasniť niektoré zamotané fakty. Spoločnosť Wizards of the Coast niekedy okolo roku 1999 kúpila skrachovanú TSR a v roku 2000 vydáva systém Dungeons & Dragons, Third Edition, zvaný v komunite Tretia edícia. Všimnime si fakt, že zatiaľ čo druhou edíciu je nazývaný systém AD&D, t. j. ,,pokročilé" D&D, tretia edícia už v sebe tento prívlastok nemá. (Našťastie si už nik nepamätá na časy, keď existovali popri sebe dve paralelne vyvíjané herné systémy D&D aj AD&D).

D&D (Tretia edícia!) je však oproti AD&D (Druhá edícia) úplne nový systém. Do tretej edície prešli niektoré základné idey a koncepty, ale samotné systémy sú nekompatibilné (zoznam rozdielov by vydal asi na trojdielny seriál).

Základné pravidlá v angličtine existujú opäť v troch zväzkoch (Príručka hráča, Príručka Pána jaskyne a Manuál príšer) a možno ich zakúpiť vo výpredaji, či v zabudnutých predajniach za úhrnnú cenu okolo 2000 Sk.

Samotná tretia edícia sa stretla so značným úspechom: medzi fanúšikmi i z hľadiska komercie. V počítačovom prevedení ju možno vidieť v Neverwinter Nights a v Icewind Dale 2.

S prekladmi do češtiny to žiaľ nie je také slávne, ako v prípade Druhej edície. Na stránkach CzechDnD.cz sa spomína preklad Príručky hráča, ktorý je hotový tak na 80% a pomerne voľný preklad Manuálu príšer. Možno tam však nájsť preklady niektorých ďalších herných príslušenstiev.

Plusy a mínusy:


+ fanúšikovský český preklad Príručky hráča

+ možnosť získať originálne základné príručky vo výpredaji

- v súčasnosti už trochu ,,zastaralá" edícia

- menej dostupný pre neanglicky hovoriacich hráčov

D&D (3.5)

V roku 2003 sa rozhodla spoločnosť Wizards of the Coast k rozporuplnému kroku a to k vydaniu revidovaných pravidiel Tretej edície. Oficiálny názov je Dungeons and Dragons, v.3.5, familiárne nazývaná triapolka. Rozdiely medzi treťou a triapoltou edíciou sú z globálneho pohľadu pomerne minimálne. Materiály z tretej edície možno pomerne jednoducho a po chvíľke zamyslenia bez problémov použiť v tejto edícii.

Forma základných pravidiel ostala nezmenená - opäť ich možno získať v podobe troch zväzkov. Tie možno získať bez problémov napríklad v Brlohu za úhrnnú cenu okolo 3000 Sk (existuje však Darčekové balenie obsahujúce všetky tri príručky, ktorého cena mohla byť niečo okolo 2500 Sk).

Triapolka je v súčasnosti synonymom pre moderný fantasy RPG systém. Pre túto edíciu WoTC (ale aj iné spoločnosti) neprestajne chrlí dodatočné materiály aj príručky. Na poli počítačových RPG už bol vydaný Temple of Elemental Evil a predpokladá sa, že Neverwinter Nights 2 bude založený na tomto systéme.

Súčasný stav pre slovenského, či českého fanúšika z hľadiska dostupnosti prekladu je značne rozporuplný. V Čechách bolo plánované vydanie D&D Basic Set, čo je akýsi úvodník do sveta D&D so zjednodušenými pravidlami. Aký je však momentálny stav, nevedno. Fanúšikovské preklady sú momentálne skompletizované ešte v menšej miere, než je to v prípade Tretej edície. Napriek tomu sú tu dve pozitíva: a to ich úspešné napredovanie a fakt, že preklad pravidiel prebieha v súlade s Open Content Licenciou, čo vylučuje prípadné právne záležitosti, ktoré bývajú často s takýmito prekladmi spájané.

Plusy a mínusy:


+ moderný, medzinárodné používaný herný systém- vysoká cena príručiek

- najmenej kompletný stav prekladov (na rozdiel od ostatných
systémov však pokračuje)

Rodina Dračí doupě

Produkty systému Dračí doupě sú rýdzo českej proveniencie - pochádzajú od firmy Altar. Od roku 1990 si získali priazeň mnohých hráčov a v súčasnosti sú pravdepodobne najrozšírenejším RPG systémom v Česku a na Slovensku.

Podobne ako v prípade vetvy Dungeons and Dragons jestvujú dve vetvy pod označením Dračí doupě.

Dračí doupě

Až do roku 2004 bolo klasické Dračí doupě (dračák, DrD) jedinou vetvou tejto rodiny a dožilo sa veľkého množstva dotlačí a verzií (aktuálnou verziou je 1.6). Altar tiež rozdelil pravidlá do viacerých príručiek, ale zvolil na to spôsob, ktorý bol použitý už v pradávnych edíciach D&D. Hráči (i Páni jaskyne) môžu začať hrať hneď po zakúpení základných pravidiel a tak, ako sa v hre zdokonaľujú i ich postavy, je možné si postupne dokupovať si postupne príručku s pravidlami pre pokročilých, či expertov.

Na základné hranie však stačí Príručka pre začiatočníkov, čo je investícia v okolí 300 Sk. Pravidlá možno získať napr. v Brlohu, či prípadne priamo zo stránok Altaru.

Zjavnou výhodou popri postupnému rozloženiu nákladov je samozrejme rodná reč (alebo temer rodná reč). Tieto dva činitele mali za následok to, že DrD sa na území Čiech a Slovenska stalo takpovediac synonymom fantasy RPG systému. Veľká časť starších, či skúsenejších hráčov RPG začínala práve s týmto systémom. Rozšírenosť systému pravdepodobne pretrvá aj napriek vydaniu prepracovaného Dračí Doupě Plus.

Pripisovanou nevýhodou, ktorou argumentujú najmä spomínaní starší hráči, je akási prílišná jednoduchosť pravidiel oproti niektorým zahraničným herným systémom. Možno aj to je dôvodom na to, prečo množstvo hráčov, ktorí objavia čaro iných systémov, sa už potom k DrD nevracia.

Plusy a mínusy:


+ začiatočníkmi hojne používaný systém
+ nízka cena príručiek
+ čeština
- stretnutie s inými hernými systémami odhalí nedostatky tohto systému
- vývoj je podľa všetkého zastavený

Dračí doupě Plus

V roku 2004 po istých peripetiách vydal Altar systém Dračí doupě Plus. Ide o značne prepracovaný systém, ktorý s klasickým DrD zdieľa len jeho názov. (Ide o podobný vzťah, aký mala Druhá edícia AD&D ku Tretej edícii D&D). Autori upustili od delenia príručiek podľa pokročilosti; zvolili však zaujímavý spôsob rozdelenia pravidiel medzi príručky: k dispozícii je Príručka hráča, Príručka Pána jaskyne a sadu príručiek pre dvojice povolaní. To umožňuje začať hrať s pomerne malými investíciami - za sumu okolo 800 Sk si možno kúpiť Príručku hráča a Pána jaskyne a dve príručky pre štyri povolania, čo umožňuje začať hru s piatimi hráčmi.

DrD+ opäť zdieľa zo svojím starším bratom prevedenie v rodnej reči za pomerne prijateľnú cenu. Nejakú dobu však bude problémom malé rozšírenie pravidiel v komunite. Podľa ohlasov hráčov je tiež potrebné vysporiadať sa s niektorými nelogickými pravidlovými i technickými záležitosťami, ktoré sa však, verme, opravia v ďalších vydaniach.


+ nízka cena príručiek
+ čeština
- zatiaľ slabé rozšírenie
- systémové chyby v prvých vydaniach
- nejasná perspektíva ďalšieho rozvoja

Odkazy

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD