Červenák Juraj: Černokněžník 1, 2, 3

Článok zverejnený 20.01.2006, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

Pravá slovanská fantasy

Juraj Červenák: Černokněžník – Vládce vlků
Preklad: Robert Pilch
Obálka: Michal Ivan
Vydal: Wales 2003
268 strán, 299 Sk

Červenákova spisovateľská kariéra začala už v minulom storočí, konkrétne novelou Olgerd – Meč z Thormarenu, ktorá vyšla v roku 1993. Čo sa týka poviedok, určite je potrebné spomenúť tie, ktoré sa týkajú Černokňažníka – Mŕtvi striebro nepotrebujú (Fantázia 1/1998), Nad temným hrobom zelený očí svit (Ikarie 7/1999), Krvavý oheň, biely oheň (Fantázia 5/1999), Z posvátné vody zrozená (Pevnost 1/2002) a Keď vyjde slnko nad Zoborom (Fantázia 2/2003).

Juraj jednoducho nelenil a písal, a tak to aj vyzerá. Po desiatich rokoch od prvej uverejnenej novely sa mu podarilo vydať prvú časť slovanskej fantasy trilógie o černokňažníkovi Roganovi a dostať sa na miesto špičkového spisovateľa. Červenák totiž neprináša len originálny príbeh zo slovanského prostredia, ale aj kvalitnú fantasy, vďaka ktorej sa už môže porovnávať s majstrom Sapkowskim. Ale na poľskú jednotku ešte nedorástol!

Už v úvode knihy sa ukazuje, že Rogan nie je neznámym pútnikom. Kto ho pozná z Červenákových poviedok, nebude sa ničomu diviť a tí ostatní budú určite milo prekvapení. Rogan je skutočný hrdina, preslávený v zemi Slovanov vďaka jeho zručnému ovládaniu meča a stínaniu avarských hláv. V knihe tomu nebude inak. Ide totiž práve o avarských Krvavých psov, po ktorých krvi túži Čierny Rogan. A má na to aj pádny dôvod...

Juraj Červenák si dal záležať. Chladné zbrane, mágia, fantastické tvory, starí slovanskí bohovia a skutočné historické fakty namiešal tak ako sa patrí, pečúc chutný románový koláčik, z ktorého stojí za to odhryznúť si. A prežúva sa naozaj ľahko a rýchlo!

Pútavý príbeh vtiahne čitateľa do dávnych čias, kedy sme my – Slovania – uctievali bohov ako Svarog, Veles, Radhost, Perun či bohyne Morenu, Vesnu a Chors. Stretnúť udatných bojovníkov, mágov, alebo dokonca démonov či besov nie je ťažké. Fantázii sa predsa medze nekladú. Napriek tomu, kto má slabší žalúdok, mal by si dať pozor. V boji nelietajú len hlavy nepriateľov a spŕšky krvi, ale sem-tam aj nejaké vnútorné orgány... A to je, povedala by som, pre Ďura Červenáka charakteristické. Netreba sa však nechať odradiť, Černokněžník – Vládce vlků je skvelý fantasy román, ktorý určite stojí za prečítanie!

4/5

Juraj Červenák: Černokněžník – Radhostův meč
Preklad: Robert Pilch
Obálka: Michal Ivan
Vydal: Wales 2004
248 strán, 299 Sk

Ak ste čítali Vládcu vlkov, máte sa na čo tešiť! Na konci prvej knihy sa Roganovi, Goryvladovi a Mirene podarilo dobyť avarské dúpä a zničiť ich silného mága Jugura. Keďže nikto z nich nemá stály domov, opúšťajú Pohronie. Ale nielen pre to.

Černokňažník musí splniť úlohu, ktorú mu nadelil Černoboh, a tak za sprievodu vlčieho besa Goryvlada a čarodejky Mireny odchádza do Českých zemí, aby našiel to, čo bude potrebovať pri získaní posvätného Krvavého ohňa. A ako názov napovedá, Čierny Rogan bude potrebovať meč. No určite nie obyčajný...

Druhá kniha trilógie sa nemá za čo hanbiť. Azda najväčším potešením sú bojové scény, v ktorých sa spisovateľ určite vyžíval. Opisy tryskajúcej krvi, odlietajúcich hláv a črevá vlniace sa ako zmije... Všetko v smrteľnej agónii zasiahnuté Krvavým ohňom a úžasnými Roganovými schopnosťami.

V Radhostovom meči boj a vojnu dopĺňa aj niečo príjemnejšie. Scény plné vášne a túžby sú však popri krvavých opisoch vykreslené slabšie. Láska, boj, ale i zrada – práve tým je kniha Černokněžník – Radhostův meč naplnená. Po prečítaní je priam nutnosťou siahnuť aj po treťom dieli.

Výborne spracovaná história s prímesou fantastiky tvorí prečítania hodnú knihu. Juraj Červenák totiž stavil na kvalitu.

5/5

Juraj Červenák: Černokněžník – Krvavý oheň
Preklad: Robert Pilch
Obálka: Michal Ivan
Vydal: Wales 2005
318 strán, 329 Sk

Krvavý oheň so sebou prináša zároveň koniec Roganovej cesty. Kým sa dostane k svojmu dedičstvu a postaví tvárou v tvár Bratovrahovi, bude musieť čeliť obrovskému množstvu nechutných Goričov. Tí sa totiž rozhodli bojovať s Vraniborským kniežatstvom a Rogan, Goryvlad, Mirena ani Dagomir nesmú v bitke chýbať...

Juraj Červenák znovu spojil slovanské mýty a legendy s vlastnou fantáziou a zmyslom pre detaily. Prostredie, v ktorom sa dej odohráva, je nám určite bližšie ako to z keltských, respektíve škandinávskych legiend. Nie je to ani príbeh z neznámeho vymysleného sveta, pretože sa odohráva na území dnešnej Slovenskej a Českej republiky, ale v dávnej minulosti, kedy ľuďom vládol silnejší a odvážnejší.

Trilógiou o černokňažníkovi z Kančej hory sa Červenák dostal na špičku súčasnej fantastiky a my sa môžeme tešiť na zbierku poviedok Černokněžník: Válka s běsy, ktorá vyjde na jar tohto roku.

5/5

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD