Jordan Robert: Conan neporaziteľný

Článok zverejnený 02.09.2006, autor: Mr_Fixir (mr_fixir[zavinac]centrum.sk)

Ak sa povie, že je niečo, alebo niekto civilizovaný, tak sa to vo všeobecnosti považuje za... povedzme za kompliment. V Conanovom ponímaní sa však slovo civilizovaný spája len so samými negatívnymi stránkami ľudského charakteru. Skazenosť, podlosť, zákernosť, to sú len niektoré tienisté stránky onoho civilizovaného sveta a čo si budeme nahovárať, náš svet sa od toho Conanovho ani tak veľmi nelíši.

Púšť. Tak sa volá štvrť v Shadizare, ktorý je sám o sebe známy ako miesto, kde sa ľudia naplno poddávajú svojim najtemnejším myšlienkam. Púšť je však skrz-naskrz prešpikovaná tými najhoršími indivíduami, mŕtvolný pach sa vznáša vo vzduchu ani čo by to bola vôňa lúčnych kvetov, z tmavých uličiek sa ozývajú smrteľné výkriky a ulice sú pokryté splaškami a smetím. Malý, vyziabnutý mužíček práve vypustil dušu, ani nie dvadsať krokov odtiaľ sa strhla bitka a v hostinci za rohom si Conan užíva v spoločnosti mladej kurtizány. Taký je život v Púšti. No a práve do tohto hostinca zavítal zákazník, ktorý sa neponášal na nejakého zlodejíčka, či vraha. Bol to totiž obchodník menom Ankar, ktorý prišiel za mladým Cimmerčanom s ponukou, ktorá sa neodmieta. Mal preňho ukradnúť drahokamy, ktoré dostal kráľ Tiridates do daru, pričom mu sľúbil veľmi štedrú odmenu za ktorú by mohol piť tie najlepšie vína a využívať služby slečien ľahkých mravov snáď až do konca života. Bola to nielen výhodná ponuka, ale aj výzva. Príležitosť ukradnúť drahokamy kráľovi priamo spod nosa sa neobjavuje každý deň. Dohoda bola uzavretá. Conan prinesie Ankarovi drahokamy a ten mu za to náležite zaplatí. Ešte v tú noc sa vybral ku hradbám kráľovského paláca, aby vykonal to, čo robí zlodejské remeslo zlodejským remeslom. Lenže nie vždy všetko vychádza tak, ako si to človek naplánuje. Čo by to bolo za hrdinský príbeh, keby na mladého barbara čakali drahokamy ako na zlatom podnose a v ceste mu nestáli žiadne prekážky? No asi by to bola nuda...

Z pôvodne vcelku ľahko vyzerajúcej krádeže sa vykľula honba za neznámymi postavami v plášťoch, ktoré slúžili niekomu oveľa mocnejšiemu. Aby toho nebolo na Conana málo, pri prenasledovaní stretne Rudú sokolicu, obávanú desperádku a vodkyňu bandy, ktorá prepadáva obchodné karavany. Ani kráľ Tiridates samozrejme nezaháľa a vysiela skupinu asi dvesto jazdcov, aby našla a priniesla späť ukradnuté drahokamy. Vyvrcholenie celého dobrodružstva sa odohráva v horskej pevnosti, pričom sa na scéne objavia aj drsní horali a na prekvapenie aj jeden starý známy. No a tak žili šťastne až kým Conanovi opäť nedošli peniaze.

Ak si chcete oddýchnuť pri čítaní nejakej nenáročnej knihy o neohrozenom hrdinovi, pred ktorým ženy padajú na kolená a takisto i muži, len s tým rozdielom, že im vždy chýba nejaká tá končatina, tak tento Conanov príbeh je pre vás vhodnou voľbou. Jedinú výčitku by som mal len k samotnému koncu. Mal som pocit, akoby autorovi došiel dych a koniec trochu vypustil. Chcelo to možno lepší záverečný súboj, respektíve ich mohlo byť viac. V konečnom dôsledku je to však obstojné Conanovské dobrodružstvo.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD