Ultraviolet - Nová rasa

Článok zverejnený 30.10.2006, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Kurt Wimmer je chlapík, ktorý pred štyrmi rokmi dokázal určitý okruh ľudí prekvapiť rovnako, ako kedysi bratia Wachowski. Jeho Equilibrium síce neurobilo žiadny rekord v tržbách, ale režisér v ňom naplno ukázal svoj zmysel pre akciu a štylizáciu. A práve preto to medzi fanúšikmi sci-fi zašumelo, keď sa rozhodol sfilmovať komiks odohrávajúci sa v budúcnosti plnej upírov.

Scenárista a režisér v jednej osobe sa vybral tou najjednoduchšou cestou, keď z hlavnej hrdinky urobil nájomnú zlodejku a vrahyňu, ktorá sa rozhodne zachrániť malého chlapca. Snáď ani netreba spomínať, že tento obetavý čin naštve asi všetky ostatné postavy vo filme. Krkolomný sled akcií môže začať.

Tvorcovia si naplno uvedomujú, že ide o komiks, a preto divokosťou a pestrofarebnosťou nešetria. Violet mení oblečenie asi v každej scéne, motorky uháňajú po stenách mrakodrapov, trieštiace sa sklo efektne odlietava od dobitých tiel nepriateľov.

Do polovice filmu akcia neustáva a divák je doslova zaplavený pestrofarebnou divokou akciou. Kto prehryzne fakt, že vizuálne prevedenie skôr pripomína Charlieho anjelov ako Equilibrium, či nebodaj Matrix, bude sa baviť.

Prvé skutočné problémy sa začnú predierať na povrch nenápadnejšie ako teroristi do amerického lietadla. Keď totiž akcia spomaľuje a Wimmer sa nám snaží vysvetliť, čo viedlo Violet k jej rozhodnutiu postaviť sa proti všetkým, začínate tušiť, že vysvetlenie o strate vlastného dieťaťa asi nevysvetlí všetko.

Milla Jovovich je stvorená pre hranie „potrhlých“ ženských (Johanka z Arku, Milion Dollar Hotel) a je len samozrejmé, že jednoduchej postave, ktorá nedáva svoje city navonok, nedokáže vdýchnuť skutočný život. Výsledok je porovnateľný so sériou Resident Evil a je len na divákovi, či mu to stačí.

UV je postavená na podobnej šablóne ako Equilibrium - hrdinka bojuje proti systému, za všetkým stojí démonický záporák a nechýba ani finálna prestrelka a súboj na meče. Porovnávať tieto dva filmy sa však rovná intelektuálnej samovražde. Uspokojme sa s tým, že Equilibrium je len jedno, a že UV patrí do kolekcie ženských akčniakov, kde logika nemá svoje miesto, scenárista skolaboval po prvom dialógu a všetka pozornosť sa venuje len hlavnej hrdinke a jej dostatočne obtiahnutému obleku.

Film má výhodu, že nestihne nudiť a ponúkne pár zaujímavých režisérskych nápadov, ale ani krátka stopáž a dynamická akcia nedokáže zakryť naivnosť a roztrieštenosť príbehu. Po vizuálnej stránka je však, svojim spôsobom, originálny a pre mladšie publikum odchovanom na počítačových hrách to môže byť tá správna „letná pecka“. Pre nás ostatných - len ďalší film, o ktorom si už o pár týždňov nebudeme pamätať, či bol o upíroch, alebo opaľovacom kréme.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD