Terry Pratchett: Farba mágie

Článok zverejnený 30.10.2003, autor: ()



Najzábavnejšia a najpodivuhodnejšia fantasy v tejto i akejkoľvek inej galaxii.

Fenomenálny úspech Harryho Pottera a Pána prsteňov priniesol na slovenský knižný trh hneď niekoľko zmien. Prvá zmena sa udiala paradoxne vďaka sfilmovaniu oboch spomínaných diel, keď sa mnohými už zatracovaná generácia mladých ľudí, vychovávaná vraj iba televíziou a videohrami, vracia ku knihe a k čítaniu. Ďalšou zmenou je fakt, že dôsledkom príliš vysokých rozdielov v kurze a DPH poklesol na Slovensku predaj českých kníh, čo vyslalo medzi našich vydavateľov signál, že fantastika sa do slovenčiny prekladať oplatí. A tak po osvedčených bestsellerových autoroch J.R.R. Tolkiena a J.K. Rowlingovej prichádza aj na náš trh ďalší Angličan Terry Pratchett.

Terry Pratchett v zásade o sebe odmieta poskytovať životopisné údaje s tým, že to čitateľa aj tak nezaujíma, pretože sa chce pustiť do čítania knihy a nie prekúsavať sa rozprávaním, ktoré má dokázať, že autor je veľmi zaujímavý človek.
Narodil v roku 1948 a ešte stále nie je mŕtvy. Podarilo sa mu vyhnúť všetkým dobrodružným povolaniam, ktorými je väčšina spisovateľov prinútená sa živiť, aby mala vôbec o čom písať. Jedného dňa v roku 1965 začal pracovať ako novinár a už o tri hodiny prvýkrát uvidel mŕtvolu. Písal o všetkom čo žurnalistika ponúka, snáď len s výnimkou nedeľných futbalových zápasov. V túžbe nájsť kľudné miesto sa Terry Pratchett zamestnal ako tlačový hovorca štyroch atómových elektrární firmy Central Electricity Generating Board. Popri tejto práci napísal svoj prvý román z prostredia Plochozeme - Farba mágie a po dopísaní štvrtej knihy sa rozhodol prejsť na voľnú nohu. Tvrdil, že ho písanie baví viac než skutočná práca a od tej chvíle sa počet jeho kníh vyjadruje dvojmiestnym číslom a majú stále miesto v rebríčkoch bestsellerov. Podľa prepočtov týždenníka Times bol T. Pratchett spisovateľom s najvyššími príjmami vo Veľkej Británii za rok 1996. V apríli roku 1998 mu bol udelený Rád Britského impéria za služby literatúre.

Nikdy sa netajil tým, že ho inšpiroval Tolkien. Naopak, je na to skôr hrdý. Ako aj na to, že zase on inšpiruje ďalších. Tvrdí, že všetci čerpáme z určitej tradície, varíme z tradičných receptov, len tomu dodávame svoje ingrediencie. Začiatkom 80-tich rokov vychádzalo obrovské množstvo fantastickej literatúry mizernej úrovne a to ho vraj natoľko iritovalo, že sa ich svojou tvorbou rozhodol zosmiešniť. Preto sa v roku 1983 objavila prvá kniha o Plochozemi - Farba mágie a okamžite svojho autora preslávila po celom svete. K dnešnému dňu ich stihol napísať 28 a ako si sám rád zavtipkuje, pri tempe dve knihy ročne sa vzhľadom na jeho vek a tuhý korienok rodiny (starý otec sa dožil 96 rokov) môžu sa čitatelia dočkať ešte 40-tich pokračovaní, čím by tromfol aj Lenina.

V týchto dňoch sa humornej parodickej fantasy série s názvom Plochozem konečne dočkali aj slovenskí čitatelia. Úvodná kniha nesie v slovenčine názov Farba mágie (The Colour of Magic) a jej dej sa odohráva vo fascinujúcom plochom svete, umiestnenom na chrbtoch štyroch veľkých slonov. Tie na svojom pancieri nesie vesmírom obrovská korytnačka. Hlavným hrdinom je naivný turista Dvojkvietok, ktorého Batožina za ním behá ako pes na stovkách malých nožičiek a jeho sprievodca Vetroplaš, nedoštudovaný a celkom neschopný čarodejník ovládajúci len jediné zaklínadlo. Podarenú dvojicu ako aj čitateľov čakajú neuveriteľne bláznivé dobrodružstvá s vymyslenými drakmi, ktorí existujú ak v nich skutočne veríte, s barbarom Hrunom, skutočným Smrťom a ďalšími podivuhodnými bytosťami. Ide skrátka o najzábavnejšiu a najpodivohodnejšiu fantasy v tejto i akejkoľvek inej galaxii.
Svet Plochozeme sa totiž "nehrá" na vážnu literatúru. Postavy a udalosti v ňom sú jemnou paródiou na heroickú fantasy, sci-fi, space opery, ale nielen to - v knižkách tejto série čitatelia ľahko spoznajú aj súčasný, moderný svet, pričom komické paralely dnešných pomerov so svetom "v rozprávke pre dospelých" sú podané s humorným nadhľadom.

Knihu Farba mágie a ďalšie pripravované časti z cyklu Plochozeme odporúčame všetkým, ktorí v knihách nehľadajú potoky krvi, či zápach pušného prachu, ani sa nechcú zaťažovať ťažkými filozofickými myšlienkami. Je určená hlavne tým, ktorí si chcú oddýchnuť od vážnych tém, odpútať od každodenných starostí dnešného sveta, chcú sa pobaviť, zasmiať, jednoducho si precvičiť bránicu.... a zároveň je ideálnym darčekom k blížiacim sa vianočným sviatkom.

Preklad: Vladislav Gális
Autor obálky: Josh Kirby
Počet strán: 262
Prevedenie: Brož, formát 108 x 175 mm
Odporúčaná predajná cena: 199,- Sk.
ISBN: 80-7197-230-4



Vydavateľstvo TALPRESS
Clios spol., s.r.o.
Heydukova 4
811 08 Bratislava
Tel: 0903 425 684, 02/526 32 732, henka@brloh.sk

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

marec 2024
PUSŠPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD