Artur a Minimojovia

Článok zverejnený 26.03.2007, autor: Martin Kochlica (martineq[zavinac]centrum.sk)

Arthur et les Minimoys (FR)
Arthur and the Invisibles (USA)
réžia: Luc Besson
102 min.

Pokiaľ sa raz niekto dostane medzi režisérov považovaných za polobohov, je návrat späť medzi smrteľníkov dosť náročný. Vie to James Cameron, vedia to bratia Wachowski a odvrátenú stránku svojej kultovosti okúsil aj Luc Besson, ktorý dlho zbieral sily na svoj comeback. Keďže Besson sa vďaka svojej neúnavnej scenáristickej a produkčnej činnosti pomaly stával synonymom „pokleslej“ francúzskej zábavy a diváci rýchlo zabúdali na jeho režisérske nadanie, nutne potreboval projekt, ktorý by fanúšikov opäť presvedčil o jeho genialite. Po vlažnom prijatí jeho filmu Angel-A sa tak pokúša o veľkolepý návrat pomocou hrdinu, ktorý sa už publiku predstavil v knižnej podobe.

Desaťročný Artur (Freddie Highmore) je na prázdninách u svojej babičky a neprestajne sníva o tajomnom svete, o ktorom mu rozprávala stará mama, a ktorý je opísaný v knihe jeho dedka. Keďže kvôli narastajúcim dlhom hrozí, že dom starých rodičov bude zabavený, rozhodne sa Artur nájsť poklad, ktorý je údajne ukrytý kdesi v záhrade. Chlapec tak spoznáva čarovný svet a postupne zisťuje, prečo a ako kedysi zmizol jeho starký.

Film obsahuje hrané, ako aj 3-D animované scény, ktoré sú však od seba oddelené a spolu súvisia len logicky. Takže keď sa hlavný hrdina dostáva do ríše Minimojov, stáva sa z neho roztomilý škriatok. Freddie Highmore je po uslzenom Hľadaní Krajiny - Nekrajiny a sladkom Charliem a továrni na čokoládu prekvapivo chlapčenský a nezbedný. Energia z neho len tak srší, až máte chuť byť zase malým faganom a znovu objavovať a vymýšľať tajomný svet okolo vás. Hraná časť filmu stojí práve na jeho objaviteľskom nadšení a roztomilom úsmeve. Postavy jeho rodičov a vlastne aj babičky sú len také figúrky do počtu, ktoré vytvárajú štartovaciu plochu pre 3-D dobrodružstvo.

Svet Minimojov je spravený pekne a na európske pomery prepracovane. Diváka však viac okúzli roztomilosť postavičiek ako množstvo ich polygónov. Besson sa sústredí hlavne na dobrodružnosť a spád, takže príbeh pomerne rýchlo odsýpa a jedna akcia strieda druhú. Pocitu pompéznosti z akčných scén pomáha aj veľkolepá hudba, ktorú už tradične skomponoval Eric Serra. Dravosť a divokosť tak dokáže zakryť aj občasnú chaotickosť – najmä pri nálete komárov.

Keďže animáky ťažia hlavne z tzv. zdvojenej návštevnosti, film obsahuje aj niekoľko vtipných odkazov pre dospelých, no inak z neho celú dobu dýcha detskosť a hravosť. Z mravnej slušnosti odhliadam od faktu, že Selenia pôsobí zvláštne príťažlivo... Práve postava priamočiarej princeznej však filmu dodáva zaujímavejší a vtipnejší rozmer. Keďže u nás sa film premieta so slovenským dabingom, návštevníci kina bohužiaľ prídu o hlas Madonny, ktorá dodáva Arturovej láske neopakovateľnú spurnosť a panovačnosť.

Artur a Minimojovia mala byť stávka na istotu a do určitej miery sa podarila. Treba byť však pripravený na to, že film sa vôbec nesnaží o originalitu a pri jeho sledovaní si určite spomeniete na iné úspešné filmy - od Shreka, cez Harry Pottera, až po Excalibur. Tvorcovia tak potešia hlavne detských divákov, no tých dospelých určite neznechutia. Dobrodružný príbeh je jednoduchý a len premiešava osvedčené ingrediencie, ale má tú správnu rozprávkovú atmosféru detských snov. Ako zarytý Bessonov fanúšik som tajne dúfal v niečo viac, ako len ďalší obyčajný animák, no ťažko to vyčítať filmu, ktorý zjavne nemal inú ambíciu ako aspoň trochu spríjemniť hodinku a pol strávenú pred veľkým plátnom.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD