Stardust

Článok zverejnený 01.10.2007, autor: Kate Nagini Drake (nage[zavinac]annun.sk)

USA/UK, 2007, 128 min.
Réžia: Matthew Vaughn
Scenár: Jane Goldman
Knižná predloha: Neil Gaiman
Žáner: dobrodružná fantasy
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrajú: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Peter O'Toole, Ian McKellen a ďalší

Je zvláštne ako to ubehlo. Moment, kedy sa človek dozvie, že jedna výborná kniha bude sfilmovaná a okamih, keď si túto adaptáciu pozrie na filmovom plátne, sa mi zdali také vzdialené. Najhoršie boli len tie posledné mesiace, pretože som od nedočkavosti chodila na Neilovu stránku niekoľkokrát denne, len aby som zistila, čo hovorí na film autor. Gaiman je ale očividne spokojný otecko Hviezdneho prachu, o čom svedčia aj hodnotenia na IMDb či ČSFD. Čia je to vlastne zásluha?

Neil Gaiman má na konte už slušný počet románov, poviedok, komiksov a dokonca aj nejaký ten scenár. S filmovým priemyslom si ruku nepodával po prvýkrát, keď vstupoval do projektu sfilmovania Hviezdneho prachu. Scenár prenechal Jane Goldmanovej, ktorá na ňom kvalitne zapracovala a výsledok Gaimana pozitívne prekvapil, hoci sa samozrejme neobišiel bez zmien oproti knižnej predlohe. Okrem scenára bol pre film potrebný aj režisér a na začiatku sa diskutovalo o Terrym Gilliamovi (Kliatba bratov Grimmovcov). Ten odmietol, pretože si chcel oddýchnuť od rozprávok a tak režisérka stolička skončila pod Matthew Vaughnom, ktorý má producentsky na svedomí napríklad Podfu(c)k. Ďalším krokom k úspechu boli herci. Čarodejnicou Lamiou sa stala Michelle Pfeiffer, kapitánom Shakespearom Robert De Niro, hlavným hrdinom Tristanom Thornom Charlie Cox a spadnutou hviezdou Yvainne krásna Claire Danes.

Hviezdny prach je o udalostiach, ktoré nasledovali po tom, ako mladý Dunstan Thorn prešiel cez otvor v tajomnom múre na kraji svojej dedinky a zažil tam románik s predavačkou na trhu. Keď sa vrátil domov, myslel si, že sa všetko vráti do normálu. O deväť mesiacov zistil, že tomu tak nie je. Jeho syn, Tristan Thorn, sa stal mladým mužom, a ako každý mladý muž, aj on sa zaujímal o veci lásky. Nebyť Victorie, nemal by komu sľúbiť práve spadnutú hviezdu, ktorá ale nespadla len tak, z vlastného rozmaru. Kdesi ďaleko za múrom bola veža Stormhold s následníkmi trónu a umierajúcim kráľom, ktorý vyhodil kameň Stormholdu von oknom a vyhlásil, že jedine ten, kto kameň nájde, sa stane skutočným panovníkom. Tento kameň trafil úbohú Večernicu, Yvainne, a zhodil ju z oblohy, čo zbadali tri staré čarodejnice. Srdce hviezdy by im navrátilo mladosť, krásu a moc, ktorej sa im už dvesto rokov nedostalo. Preto sa najstaršia Lamia vydala na cestu.

Tristana Thorna teda čaká zaujímavé dobrodružstvo, pretože na začiatku vôbec netuší, na čo cestou natrafí. Nevie ani, že nie je jediný, kto chce hviezdu získať.

Zrejme najzaujímavejšími sú vo filme práve vedľajšie postavy. Synovia pána Stormholdu boli pôvodne siedmi, tí mŕtvi sa prizerajú postupom svojich pozostalých ako nehmotní duchovia. Občas prehodia čosi, čo nikto iný nepočuje, niekedy sa k nim pridá ďalší. Bratia sa totiž vždy v snahe získať moc navzájom zabíjali, čo je na nich vidieť a mŕtvi tvoria hlavne zábavný element. Princovia Stormholdu sa za každú cenu pokúšajú dohnať Yvainne a získať kameň, ktorý je kľúčom ku kráľovskej moci. Na druhej strane stoja čarodejnice s túžbou po kráse, čo im zabezpečí jedine šťastné srdce hviezdy. S Lamiou naozaj nie sú žiadne žarty. Snaží sa Yvainne obalamutiť a zabiť, je chladná a krutá. V poslednej štvrtine sa objavuje aj geniálny Robert De Niro ako trochu bláznivý kapitán lietajúcej lode.

Hviezdny prach je scenáristicky aj režisérsky dobre zvládnutý, vystihuje rozprávkovú atmosféru tak typickú pre knižnú predlohu. Veľkým plus je aj hudba od Ilana Eshkeriho. Film má zo všetkého kúsok. Krásny príbeh, výbornú akciu, zábavné momenty a kvalitné dialógy, na ktorých stojí pevnými nohami. Nejde o prevratný megalomanský blockbuster, ktorý chce byť filmom roka. Ide o trochu rozprávkovú fantasy pre dospelých, aby nezabudli snívať.

Záverečné hodnotenie: 8/10

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD