Elminster hovorí 44: Čo sa deje v Delzimmere 3

Článok zverejnený 13.03.2008, autor: Twoflower (matusfekete[zavinac]centrum.cz)

Originálny článok nájdete tu.

Keď si teraz vystrojený znalosťami o Kauladde a problémoch z delzimmerskej minulosti, môžeš si ľahko spočítať, aký je vzťah Delzimmeru k vlastníctvu

Ethrael: Delzimmerský systém registrácie majetku je v rukách nagra v Pholruth, čo je najväčší dom nagra. Pholruth je veľká kamenná stavba blízko centra s mnohými krídlami a tromi poschodiami. Jeho najvyššie poschodie slúži ako najčistejší a najbezpečnejší hostinec v Delzimmere (uprednostňovaný cudzincami schopnými zaplatiť vysoké ceny - 3 zlatky za noc bez jedla, za ustajnenie sa platí ďalších 5 zlatiek za zviera a noc). Stredné poschodia zaberajú ubytovacie priestory a úrady nagra a kala, prízemie slúži ako stanica nagra a úrad ethrael a v pivniciach sú väzenia, kobky používané k uskladneniu zhabaného majetku a je tu aj trezor Shrimmeru (banky vedenej nagra). Tieto tri typy priestorov nie sú prepojené.

Shrimmer počas denných hodín obhospodaruje bankovníctvo, zmenárne, a služby ethrael. Pod dohľadom dvoch kala uňho slúžia traja nagra.

Tovar, ktorý sa kazí (potraviny a zvieratá), alebo je hromadne prenosný (klince, reťaze, laná a podobne) sa neregistrujú, ale môžu byť poistené. Majiteľ tovaru príde do Shimmeru v spoločnosti majiteľa skladu (alebo jeho agenta), spolu podpíšu úpis a každý vloží do rúk nagra prislúchajúcu sumu. Ak do konca skladovania nenastanú žiadne straty, obaja sa vrátia, úpis sa zničí a obom sa vrátia peniaze. Ak si niektorá strana nárokuje náhradu, kala si vypočuje argumenty a rozhodne. Zvyčaje sú v tomto prípade majiteľovi tovaru odovzdané obidva peňažné obnosy.

Väčšie tovary (ako kočiare, sady brnenia či nákladné zvieratá) môžu byť zaregistrované a nagra vytvorí dve rovnaké kópie záznamu (jedna zostane vlastníkovi a jedna zostane v Shimmeri). Zmeny v stave tovaru (ako sú poškodenie alebo zranenie či choroba zvieraťa) sú zaznačené do oboch záznamov – ak vlastník predloží vlastnú kópiu a aj túto zmenu podloží (ak treba požiadavku podložiť priamym prezretím, Kala pošle niektorého nagra). Pôžičky a peňažné účty vedie Shimmer podobným spôsobom.

Nehnuteľný majetok, ako pôda a stavby, sa získava registráciou, presným znením a dodatkami k ethrael či písanými zmluvami. Tieto drží Shrimmer dvomi spôsobmi: vlastník má dokumenty podrobne popisujúce rozsah a situáciu majetku a v Shimmerskom trezore je dlhý zoznam dohôd, ktoré opisujú majetky tým istým spôsobom so siahodlhými záznamami o tom, kto ich kúpil a od koho, za akú cenu a podmienky či obmeny všetkého zaznamenaného.

Typický popis majetku podľa ethrael začína takto: „Ten kus zeme a tá pôda po ním, ktorá leží v krásnom meste Delzimmer je takto viazaná: ležiaca pri západnej strane Takej-a-Takej ulice od severozápadného rohu križovatky s Tou-a-Tou ulicou, šesť tharoddov popri Takej-a-Takej ulici až po biely kameň so znakom ropuchy položený na zemi; potom tri tharoddy na západ k Hentej ulici, južne popri východnej strane Tamtej ulice...“ A tak ďalej. („tharodd“ je rovná miera dlhá šesť stôp. Je obľúbená v Delzimmere a Luirene, aj keď sa v novších oblastiach nazýva „hinthar“.)

Táto svojvoľná debata o práve a zmluvách sa ti môže zdať na míle vzdialenou od bežných klebiet, ktoré som sľúbil, ale vyčkaj do ďalšieho stretnutia a uvidíš, ako sa táto téma stále dookola vracia, ako had hryzúci si vlastný chvost.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD