Mal som v ruke na vikend iPad Mini. (16GB verzia, WiFi stoji 280 eur v akcii, co je dobra cena.)
Predovsetkym, form factor je uplne a seriozne skvely. Pre mna osobne je cista 7ka a la Nexus jednoducho mala (mal som Galaxy Tab 7.7. kym neumrel. Tych iPadnych 7,85 je uplne skvely rozmer, a displej velmi dobre vyplna rozmery krabice. iPad Mini je len o nieco vacsi nez Nexus, ale rozdiely vo velkosti su markantne. (Na Nexuse je strasne retardovane, ze v horizontalnom mode kopu miesta zabera notifikacna lista a dole androidne tlacidla a to odkusne celkom kvalitne mnozstvo miesta). Niekto sa sice stazoval na velmi uzky bezel (teda okraje medzi displejom a hranou pristroja), ale nevsimol som si ziadne falosne dotyky, co je o to lepsie.
Nahodil sa tam iOS 7. Opustenie skeuomorfizmu bol nepochybne dobry napad, ale vyzera to, ako keby sa Windows Phone vyspal so cinskym Androidom a ich dieta poslali do Aplu na brainwash. Kym stary iOS bol chlpaty / kozeny / dreveny, tuto su dost psychedelicke belaso-oranzovo-zelene farebne kombinacie. To je ale otazka vkusu. Horsie je, ze na nonretinach iOS 7 saje. Tym, ze fonty sa zmenili na Helveticu Neue (ano, ten font, co je vo Windowsoch

, sa vyzor textu omnoho stencil a vyzera to grcne kockato. Extremne je vidno pixely a miestami to naozaj budi dojem lacneho cinskeho androida za 80 eur. (Ktosi poradil epicku fintu: zmenit v Pristupnosti font na *bold*, co napodiv skusenost vylepsi). Ocividne sa Apple ide vykadit na nonretiny, ale kedze zatial nahrada nie je, je to retardovane. O to horsie, ze iOS7 ma diametralne odlisny vyzor aplikacii, tak to bude chvilu radostna pestra kombinacia, nieco ako na Androide stare ruske aplikacie kompilovane oproti 2.0 voci 4.0 veciam.
Inak v globale si myslim, ze tento Mini ma vacsi potencial nez klasicke velke hovado (ono svedcia o tom aj predaje). Rozlisenie bez retiny je rovnake, forma a vaha omnoho kompaktnejsia a cena priazniva. Na starom by som ale asi neupgradoval iOS na 7.
Na tretej strane, v danej kategorii zacinaju busit dalsie androidne tablety: Samsung Galaxy Note 8.0 (podobna velkost + pero), jeho kamarat Galaxy Tab 3 (s este privetivejsou formou) a LG, co planuje svoju 8,9, nehovoriac o klasike, novom Nexuse.