Alpha, Beta, Unlimited, Arabian Nights a Revised

Článok zverejnený 14.09.2004, autor: Mikhael (mikhael[zavinac]post.sk)

Celý nasledujúci článok je preložený zo stránok http://www.angelfire.com/ga/eltsite a je tu uverejnený so súhlasom jeho pôvodného autora.

Alpha, Beta a Unlimited

August, Október, December 1993

História Magicu začala náhodou. Wizards of the Coast bol malý obchod zaoberajúci sa predajom hier na hrdinov, operujúci s minimálnym rozpočtom v pivnici Petra Atkinsona. Richard Garfield, ktorý bol v tom čase profesorom matematiky, sa stretol s Petrom a ukázal mu jeho "stolnú hru". Petrovi sa páčila hra, ale jeho spoločnosť si nemohla dovoliť vyrábať ju (neskôr sa mala vyrábať a volať sa Roborally). Poprosil Richarda aby vymyslel niečo malé, skladné a ľahko hrateľné. Richard sa vrátil s prototypom novej kartovej hry, vtedy nazývanej "Mana Flash!". Každý ju miloval a tak vznikol Magic: The Gathering.

Po dvoch rokoch testovania hrateľnosti a zdokonaľovania bol Magic pripravený v lete roku 1993. Wizardi plánovali ambicióznu limitovanú edíciu o množstve 10 miliónov kariet. To bolo omnoho viac než hocičo čo robili predtým, ale odozva pri testovaní bola tak vynikajúca, že sa im zdalo rozumné vydať takéto množstvo kariet. Získali taký obnos peňazí, aby mohli najskôr vydať 2,5 milióna kariet a pokiaľ pôjde predaj podľa očakávaní, tak za 6 mesiacov budú mať dosť peňazí na vytlačenie zvyšku.

Peter a jeho spoločnosť predstavili hru na mesiac dlhej promo akcii, ktorá prebiehala v obchodoch s hrami a bola spojená s predvádzaním hry a predajom kariet. Táto akcia vyvrcholila na akcii GEN CON, ktorá bola v USA v danej dobe najväčším hracím stretnutím. V tom čase, už bol Magic jednou z najhorúcejších tém v internetovej diskusii. Na GEN CON-e Wizardi predali každú kartu, ktorú priniesli a výmena medzi hráčmi sa stala "rýchlou a zbesilou".

Táto "šesťmesačná" zásoba sa predala za šesť týždňov. Wizardi rýchlo pozmenili rozvrh výdaja zvyšných kariet a využili možnosť opraviť chyby, ktoré vznikli pri prvej tlači. Taktiež vydali dve karty, ktoré sa omylom nevytlačili (len pre zaujímavosť boli to karty Circle of Protection: Black a Volcanic Island) Taktiež pridali päť obrázkov na základné zeme, čím sa množstvo karát zastavilo na čísle 300. Karty, ktoré boli vytlačené v druhej edícii sa nemali líšiť od tých v prvej, no opak bol pravdou. Mali trochu menej okrúhle rohy. Verejnosť tieto sady nazvala po poradí: prvú Alpha a druhú logicky Beta.

Veľmi skoro bolo jasné, že táto limitovaná edícia sa veľmi skoro rozpredá a tak sa Wizardi rozhodli znova vytlačiť tie isté karty v edícii nazvanej Unlimited. Keď sa na to pozrieme z dnešnej doby, tak takýto názov bol prinajmenšom nevhodný, pretože fenomén Magicu rástol omnoho rýchlejšie, než by si ktokoľvek dokázal predstaviť. A to boli prvé kroky a veľké úspechy Magicu.

Arabian Nights

december 1993

Veľká popularita, ktorú Magic vyvolal, mala na svedomí zvýšený záujem o karty. Wizardi si vytýčili cieľ navrhnúť a vydať čo najrýchlejšie malú expanziu aby uspokojili vysoký dopyt po nových kartách. Pre jej tému si vybrali zbierku príbehov známu ako Arabské noci.
Ako hovorí príbeh, žiarlivý arabský kráľ strávi jednu noc s každou zo svojich manželiek a po tejto noci je každá z nich popravená, pretože kráľ sa obáva, že by moli prezradiť jeho tajomstvo a tak ho zradiť. Iba jediná, Šeherezáda, našla spôsob ako sa vyhnúť takémuto osudu. Ona zabávala kráľa rozprávaním príbehov, pričom na konci príbehu bol vždy zvrat a pokiaľ sa kráľ chcel dozvedieť, ako sa príbeh skončí, musel ju nechať žiť aj po ďalšie dni. (niečo na štýl dnešných toľko rozšírených telenoviel). Po 1,001 nociach týchto príbehov, kráľ ukončil svoj manželky-zabíjajúci zvyk. Tieto príbehy obsahovali napríklad príbeh o Ali Babovi a 40 lúpežníkoch, príbeh moreplavca Sindibáda, Aladina a jeho lampy.
Arabian Nights boli navrhnuté tak, aby vyvolali atmosféru týchto príbehov. Niektoré z kariet boli postavami, alebo vecami, priamo z týchto rozprávok. Boli to napríklad Aladin a jeho magický prsteň. Iné boli vytvorené aby vhodne vypĺňali tému, tak ako populárni Juzam a Erhnam Djinn. Jedna karta, City in the Bottle, bola inšpirovaná komiksom Sandman, ktorý sa taktiež nechával inšpirovať touto tématikou.
Wizardi najskôr plánovali vytlačiť každú nasledujúcu expanziu s iným pozadím kariet. Tieto karty by sa mohli medzi sebou vzájomne miešať, no na základe tejto odlišnosti bolo možné určiť z akej expanzie bude práve zahraná karta. Počas testovania bolo všetko v poriadku, no hráčska komunita tento nápad ostro odsúdila a tak k jeho realizácii nedošlo.

Ďalšou zmenou oproti pôvodným plánom bola zmena názvu. Prvotným zámerom bolo nazývať prvú expanziu Magic: The Gathering. Každá ďalšia expanzia mala mať potom názov Magic: Čosi, tak napríklad ako Magic: Arabian Nights. Avšak Magic: The Gathering sa stal istým poznávacím znakom tejto hry a ľudia sa s ním dokázali tak dokonale stotožniť, že sa stal názvom pre celú hru. Takto ostala prvá sada, pôvodne nazývaná The Gathering, akási bezmenná, no neskôr sa hráčmi začala nazývať základná sada.

Revised

Apríl 1994

Popularita Magicu pokračovala v rozkvete v začiatkoch roku 1994 a zásoby kariet Unlimited veľmi rýchlo ubúdali. V tomto okamihu sa Wizardi rozhodli pre rotáciu kariet zo základnej sady takým spôsobom, že niektoré karty vyradili a namiesto nich dali karty nové (toto sa deje aj v dnešnej dobe lebo to prispieva k oživovaniu hráčskeho záujmu.). Tieto zmeny neboli také dramatické ako to pôvodne zamýšľal Richard Garfield, no pomohli firme k postupným zmenám prostredia Magicu.
Pre vytvorenie novej základnej sady, ktorú nazvali Revised, dizajnéri obmenili niečo viac ako 10% kariet z pôvodnej sady. Karty boli vyradené z tlače hlavne z týchto troch dôvodov: aby vylepšili jasnosť, rovnováhu alebo celkový dojem z celej sady. Niektoré karty boli skrátka príliš nejasné a pôsobili zmätok, takže sa Wizardi po mnohých zákazníckych otázkach rozhodli tieto karty stiahnuť. Iné zase boli príliš „silné“ a tak neprispievali k rovnováhe v hre. A v neposlednom rade niektoré karty boli vyradené iba preto, aby bolo miesto zaradiť nové karty a tak vlastne prísť s niečím novým a stále sa meniacim.
Revised konečne prerušila existenciu "mýtického" rare ostrova (tým sa myslí karta Island - Basic Land), ktorý sa objavoval v Alpha a Beta. Tento ostrov nebol v skutočnosti ničím výnimočný od iných ostrovov, no bol zahrnutý na listine raritných kariet (R-iek - pozn. Annun). Kvôli tomuto sa veľakrát stalo, že hráči namiesto vzácnej karty vo svojom starteri obdržali obyčajnú zem. Po mnohých sťažnostiach Wizardi tento ostrov stiahli spomedzi vzácnych kariet(no povedzte, že by vás nenahnevalo ak celý týždeň roznášate mlieko, noviny, či prípadne čosi iné a za ťažko zarobené peniaze si kúpite starter a máte tam ako rarko Ostrov.. no fuj-fuj Wizardi).

Vyradené karty boli nahradené kartami z expanzií Arabian Nights a Antiquities, ktoré už boli mimo tlač, bez ohľadu na ich vzácnosť. Pre vysvetlenie, napríklad karta Dragon Engine vyšla ako bežná (common) v Antiquities a v Revised bola zaradená medzi vzácne (rare). Taktiež aj niektoré karty z Arabian Nights boli vo svojej prvotnej sade vzácne no tu vyšli ako nezvyčajné (uncommon).
Dizajnéri taktiež využili možnosť vyjasniť pravidlá a opraviť niektoré problémové slová na kartách. Jednou z najviditeľnejších zmien bolo vytvorenie a zavedenie tapovacieho symbolu, sklopeného písmena T v šedom kruhu. Nakoľko však nie v každom jazyku začínalo slovo "tap" písmenom T, došlo neskôr k jeho zámene za zohnutý šíp v šedom obdĺžniku. Došlo k tomu vo štvrtej edícii, kedy sa začalo publikovať omnoho viac prekladaných kariet. Mnohým z kartám zo sady Revised boli v rámci tohto "upratovania" zmenené texty za niečo zrozumiteľnejšie.

 Vyhľadávanie

 Posledné komentáre

Fórum žije! (s básní nijak nesouvisející výkřik)
(Ayaki, 17.03.16 19:49)

Dúha
(Weerty, 23.12.13 13:24)

Všem milencům
(Anonymous, 14.12.13 21:03)

Cudzinec
(Anonymous, 02.12.13 11:06)

 Kalendár

apríl 2024
PUSŠPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Úplný prehľad

Pridať akciu

 Partneri

FantáziaDark ElfSpoločenské hryOZ MastodontSrdce ErineluSteampunk.deever.cz - co uvízlo v soukolíSFF.czKion - nový svet pre DrD